Scholen

Techkwadraat zet zich in voor technologieonderwijs voor álle kinderen en jongeren binnen en buiten de schooltijd. Scholen, bedrijven en buitenschoolse organisaties gaan hier samen in de regio vorm aan geven. Zo bouwen ze aan een nieuwe generatie talentvolle jongeren. Ontdek wat het programma Techkwadraat voor jou kan betekenen en hoe jij er aan kan bijdragen.

Laat talenten bloeien!

Met Techkwadraat zetten we vol in op een toekomstbestendige ontwikkeling van iedere leerling. Jij wilt toch ook dat de talenten van jouw leerling tot bloei komen?

Via het achtjarig-programma Techkwadraat gaan scholen (basisonderwijs, mavo/vmbo-tl, havo en vwo), bedrijven, buitenschoolse organisaties (musea, bibliotheken, techlabs) en andere partners in de regio werken aan meer toegankelijk technologieonderwijs voor álle kinderen. Hiermee bouwen we aan een toekomstbestendige visie en aanpak om alle leerlingen in het funderend onderwijs de kans te geven hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Technologieonderwijs stimuleert essentiële vaardigheden, zoals logisch redeneren, probleemoplossend vermogen en kritische informatie verwerking. Het wakkert nieuwsgierigheid aan en creëert een onderzoekende en ontdekkende houding bij het kind. Het is daarom belangrijk om leerlingen van jongs af aan in aanraking te brengen met de wereld van technologie zodat ze deze vaardigheden kunnen opdoen en ervaren welke rol technologie kan spelen voor henzelf en voor de wereld om hen heen.

Regionaal worden er samenwerkingsverbanden gevormd die een gezamenlijk plan gaan indienen voor de Techkwadraat subsidieregeling. Met deze middelen kunnen de regionale partners binnen de eerste fase van Techkwadraat de komende drie schooljaren gezamenlijke activiteiten uitvoeren om technologie tot leven te laten brengen bij leerlingen. Inzet vermenigvuldigt zich binnen een energieke samenwerking, zodat je op elkaars successen voortbouwt en kunt opschalen wat al bestaat. De ambitie is dat scholen, bedrijven en buitenschoolse organisaties samen binnen- en buitenschoolse leeromgevingen creëren waar onderwijs en praktijk samenkomen én lesstof echt gaat leven. Waarom leer ik dit? Wat kan ik er later mee? De brug met de praktijk geeft leerlingen antwoorden op deze vragen. Welke interesses de leerling ook heeft, en welk profiel het later ook kiest: voor elke leerling is het belangrijk om affiniteit te krijgen met technologie.

Wat levert het jou als school of leerkracht op?

Wat kun jij als school of leerkracht doen?

Meedoen?

Ben je benieuwd hoe jouw school kan aanhaken? Neem dan contact op met jouw regio-ondersteuner van Techkwadraat en kom in contact met de juiste partners om mee samen te werken.

Regio-ondersteuners

Uitgelichte artikelen

Online kennissessie 'Regionale samenwerking, hoe geef je dat vorm?'

Wil je meer leren over de knelpunten en kansen in technologieonderwijs en hoe je hier (onderbouwd) op inspeelt? Meld je dan aan voor de laagdrempelige online Techkwadraat Kennissessies. Experts uit de praktijk nemen je mee in de inzichten uit onderzoek en lessons learned op verschillende thema’s.

Talent en toekomstgericht onderwijs binnen OOW

Een praktijkvoorbeeld van Openbaar Onderwijs Westerwolde over technologieonderwijs en jonge kinderen.

Vergroten zelfvertrouwen aankomende leerkrachten

Een praktijkvoorbeeld van Pabo NHL Stenden in Emmen over technologieonderwijs in de lerarenopleiding.

Reactie, vraag of suggestie?

Denk mee, doe mee en deel met ons!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?