Toolbox Samenwerken
Platform Bèta Techniek en Common Eye hebben een samenwerkingstool ontwikkelt om samenwerkingspartners te helpen het gesprek op gang te brengen en te structureren.
De Techkwadraat subsidieregeling is bedoeld voor de plannen van gezamenlijke regionale aanvragers – scholen, bedrijven en buitenschoolse organisaties – om samen in de regio te werken aan toegankelijk technologieonderwijs voor álle kinderen in het funderend onderwijs. De regeling is gepubliceerd. Ga nu aan de slag met je plan!
Op dinsdag 26 november 2024 is de subsidieregeling Techkwadraat 2025-2028 gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee definitief vastgesteld. Vanaf 4 december 2024 tot 13 januari 2025 kunnen aanvragen bij het subsidieloket van DUS-I worden ingediend. Voor de 1e fase van het programma Techkwadraat is €129 miljoen beschikbaar voor de regionale plannen voor de schooljaren 2025/2026, 2026/2027 en 2027/2028.
Op deze pagina vind je handige tips en tools voor het maken van een goed plan en het doen van de definitieve aanvraag, zoals handreikingen Interventiekompas, Samen werken aan een regionaal leerecosysteem en vereisten voor goede aanvraag. Bekijk ook de kennisbank voor inspiratie per kompaspunt.
Meer inhoudelijke informatie over de regeling en formats voor je aanvraag vind je vanaf 28 november 2024 op de website van DUS-I. Daar vind je ook een precieze Excellijst waarin je ziet welke BRIN6 vestigingen per bevoegd gezag in aanmerkingen komen voor subsidie en welke leerlingaantallen aangehouden worden door DUS-I voor berekening van het maximale subsidiebedrag. In dat Exceldocument zit ook een rekentool. Toelichting over ‘welke onderwijssoorten tellen mee’ vind je op de website van DUS-I.
Het subsidieloket van de Techkwadraat regeling sluit 13 januari 2025 om 16.00 uur.
Woensdag 4 december opent het digitale loket van DUS-I. Vanaf dat moment is DUS-I beschikbaar voor vragen over je Techkwadraat subsidieaanvraag en kun je je aanvraag indienen. Op diezelfde dag van 15 tot 16 uur organiseert DUS-I samen met PTvT en OCW een webinar met daarin informatie over de Techkwadraat subsidieregeling. Aan het woord zal zijn Brahim Aklalouch van DUS-I, die uitleg geeft over met name de voorwaarden waaraan een subsidieaanvraag moet voldoen, waar je aanvraag op wordt beoordeeld, en hoe de procedure er in zijn geheel uitziet.
Het Interventiekompas Technologieonderwijs geeft inzicht in kansrijke en impactvolle interventies en diverse voorbeelden. Het is ontwikkeld op basis van inzichten uit onderzoek, praktijkervaring en relevante beleidsontwikkelingen. Om bestaande kennis goed te benutten en werkende aanpakken verder te verspreiden is het interventiekompas een belangrijk en richtinggevend kader voor de subsidieaanvragen. Deze handreiking is bedoeld om je te helpen met de inhoud van je activiteitenplan aan de hand van het interventiekompas. In de regeling en in het beoordelingskader van DUS-I wordt onder andere verwezen naar het Interventiekompas Technologieonderwijs. Jouw activiteitenplan en regiovisie worden mede hierop beoordeeld. Er is vanuit onderzoek en praktijkervaring namelijk al veel bekend over hoe knelpunten effectief aangepakt kunnen worden. Maak dus vooral gebruik van de kennis die er al is en zet in op methoden die in de praktijk succesvol zijn gebleken.
Samenwerking tussen scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties kan een oplossing bieden, maar dat gaat niet vanzelf. Door slim samen te werken en elkaars kennis, capaciteiten en faciliteiten beter te benutten kom je verder en bereik je meer. Een leerecosysteem wordt gevormd door een duurzaam samenwerkingsverband te vormen tussen verschillende stakeholders, waaronder scholen, bedrijven, musea, bibliotheken en andere organisaties. Een goed functionerend leerecosysteem stelt kinderen en jongeren in staat om structureel en regelmatig in aanraking te komen met technologie, zowel binnen- als buitenschools. Deze handreiking is bedoeld om je te helpen met het vormen van duurzame samenwerking om te komen tot een regionaal leerecosysteem voor technologieonderwijs.
Voor je subsidieaanvraag is het belangrijk dat je alle gevraagde informatie zo volledig mogelijk aanlevert. Om je op weg te helpen hebben we op basis van het beoordelingskader van de regeling Techkwadraat een overzicht gemaakt. Hierin staat vermeld waar je regiovisie, activiteitenplan en samenwerkingsovereenkomst minimaal aan moet voldoen. Doe er je voordeel mee!