Het Bèta&TechMentality-model
Inzicht in de verschillende bètatypes en wat hen drijft en motiveert.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is het een hele uitdaging om een beeld te krijgen van de baan- en opleidingsmogelijkheden in de techniek. Om ze te helpen hebben we de diverse bèta en technieksector opgedeeld in 7 afgebakende domeinen: de 7 werelden van techniek. Aan de hand van deze 7 werelden kun je een aantrekkelijk en realistisch beeld geven van leren en werken in de bèta en techniek.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is het een hele uitdaging om een beeld te krijgen van de baan- en opleidingsmogelijkheden in de techniek. Om ze te helpen hebben we de diverse bèta en technieksector opgedeeld in 7 afgebakende domeinen: de 7 werelden van techniek. Aan de hand van deze 7 werelden kun je een aantrekkelijk en realistisch beeld geven van leren en werken in de bèta en techniek, waarbij rekening is gehouden met de verschillende drijfveren, talenten en interesses van jongeren. Zo ontdekken leerlingen dat de wereld van techniek heel breed is en meer omvat dan ze in eerste instantie misschien denken. De 7 werelden van techniek zijn:
In de wereld van Mens & Gezondheid draait alles om mensen vitaler en gezonder te maken. Mét behulp van de nieuwste technische toepassingen. In deze wereld werkt men aan het ontwerpen, maken, onderhouden en bedienen van medische apparaten en hulpmiddelen.
In de wereld van Energie, Water & Veiligheid werken mensen met technische kennis hard aan het oplossen van de problemen van onze aarde zoals luchtvervuiling, en de gevolgen van het veranderende klimaat. In deze wereld zet men zich in voor het veilig en gezond houden van de aarde, het milieu en onszelf.
In de wereld van Voeding & Natuur is de grote uitdaging om de steeds groeiende wereldbevolking van genoeg en gezond voedsel te blijven voorzien. Én tegelijkertijd te zorgen dat het in balans met de natuur gebeurt. Hier draagt iedereen bij aan een betere wereld.
Wereldwijd moeten we met steeds meer mensen wonen, werken en ons verplaatsen in een krappe ruimte. In de wereld van Wonen, Werken & Verkeer wordt aan deze uitdaging voor de toekomst gewerkt.
In de wereld van Ontwerp, Productie & Wereldhandel bedenken, ontwerpen, maken en verkopen we producten en diensten die de wereldeconomie draaiende houden. Om alles op te slaan en te vervoeren zijn mega-magazijnen, vliegvelden en havens nodig. In deze wereld vertrouwt men hiervoor op techniek. Op deze manier wordt er in deze wereld bijgedragen aan de handel over de hele wereld.
In de wereld van Digitaal, Media & Entertainment realiseert iedereen zich dat bijna alles in ons dagelijks leven verloopt via mobiel of computer. En dat we op allerlei manieren steeds meer digitaal met elkaar verbonden zijn. Dat betekent wel dat dit veilig moet kunnen: volop werk voor digi-specialisten dus.
In de wereld van Hi-tech & Science wordt voortdurend naar de grenzen van techniek gezocht. En is het de uitdaging om daar zelfs overheen te gaan. In deze wereld werkt iedereen aan nieuwe ideeën die de wereld kunnen veranderen.
Met de 7 werelden van techniek laat je leerlingen zien hoe divers techniek en technologie is. Door dit in een diverse en aantrekkelijke context aan te bieden, laat je ze ontdekken welke wereld bij hen past. Doe bijvoorbeeld de 7 werelden van techniek test of de Inspiratieles 7 werelden met jouw klas en laat ze het zelf ontdekken of bekijk de 2-pager met tips om de 7 werelden van techniek te implementeren in je les. Ook hebben we verschillende visuals en een mooie poster ontwikkeld die jij kan gebruiken.
Doe met jouw klas mee aan de Expeditie 7 werelden van techniek. Dit is een digitaal platform voor leerlingen. Op dit platform kunnen zij de 7 werelden van techniek onderzoeken, ontdekken en ervaren. Een mooie aanvulling op het LOB-programma van jouw school. Met de Expeditie haal je de belevingswereld van de beroepspraktijk je klaslokaal binnen. Zo enthousiasmeer je leerlingen in de klas over wat technologie is. Ook maken ze kennis met wie er in deze sector werken én inzicht geven in wat zij er zelf mee kunnen.