Subsidieregeling Techkwadraat geopend

129 miljoen euro in eerste fase voor breed technologieonderwijs beschikbaar om alle kinderen en jongeren, ongeacht sociaaleconomische status, gender of komaf, binnen én buiten schooltijd via leerervaringen een beter beeld van technologie te laten vormen en zich erin te kunnen ontwikkelen.

Het subsidieloket voor de Techkwadraatregeling is vanochtend geopend. Tot 13 januari 2025 kunnen samenwerkingsverbanden van scholen, bedrijven en organisaties zoals musea, bibliotheken en techlabs een plan indienen om technologieonderwijs te versterken. De focus ligt op een brede oriëntatie in techniek, ICT, (natuur)wetenschappen en praktijkvaardigheden. Het budget van 129 miljoen euro voor deze eerste fase van de regeling is om de komende drie schooljaren (2025/2026, 2026/2027 en 2027/2028) gezamenlijk activiteiten voor technologieonderwijs uit te voeren en op te schalen. Zodat alle leerlingen kunnen ontdekken hoe technologie een rol speelt in hun toekomst, van AI-toepassingen tot praktijkgerichte vaardigheden.

Wereld achter technologie ontdekken

Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) benadrukt: “Voor kinderen en jongeren is het belangrijk dat ze kennis maken met technologie. Zo ontdek je als leerling de wereld die hierachter zit. Denk aan de mogelijkheden van AI. Met technologische hulpmiddelen kun je ook beter leren lezen, schrijven. En natuurlijk word je als leerling zo ook digitaal vaardig.”

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) vult aan: “Niemand weet precies hoe onze economie er over vijftien à twintig jaar uitziet. Welke uitdagingen en kansen technologie onze samenleving dan biedt. Juist daarom is het zo belangrijk dat kinderen goed voorbereid zijn. Dit doen we door kinderen al op vroege leeftijd kennis te laten maken met technologieonderwijs. Zo bouwen wij een digitaal veerkrachtige en weerbare generatie die zelf kan bepalen hoe de hoog technologische economie van overmorgen eruitziet.”

Bredere inzet op technologieonderwijs

Er zijn al veel landelijke en regionale initiatieven voor technologieonderwijs. De impuls vanuit het Nationaal Groeifonds voor Techkwadraat is bedoeld om alle inzet hierop te versterken en te vermenigvuldigen. De subsidieregeling is onderdeel van het bredere programma Techkwadraat dat tot 2031 loopt, met een totale investering van 351,6 miljoen euro. Door het versterken van de inzet op technologieonderwijs in het basisonderwijs, op havo, vwo, vmbo-tl en het gespecialiseerd onderwijs zorgt Techkwadraat voor een brede oriëntatie op technologie en een goede aansluiting op (technische) opleidingen. Dat vergroot de impact op andere programma’s als Sterk Techniekonderwijs (vmbo), Katapult (mbo/hbo) en andere initiatieven in het (vervolg)onderwijs.

Klik hier voor meer informatie over de regeling.

 

Reactie, vraag of suggestie?

Denk mee, doe mee en deel met ons!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?