Weekend van de Wetenschap

Op 5 & 6 oktober ontdek je tijdens het Weekend van de Wetenschap de wereld van wetenschap en technologie bij activiteiten door heel Nederland.

Weekend van de Wetenschap sfeerbeeld
05 okt
Heel Nederland

Dit jaar staat tijdens het Weekend van de Wetenschap opnieuw de vraag ‘Hoe werkt het?’ centraal. Tijdens dit landelijk event voor wetenschap en technologie openen universiteiten, hogescholen, musea, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen door heel Nederland hun deuren om bezoekers een uniek kijkje achter de schermen te bieden.

Ruim 400 deelnemers organiseren speciaal voor Weekend van de Wetenschap diverse activiteiten, zoals spannende experimenten, boeiende lezingen en inspirerende ontdekkingen. Vragen als ‘Hoe werkt een T-rex?’, ‘Hoe werkt de zee?’, ‘Hoe werkt de zon?’ en ‘Hoe werkt je hart?’ komen aan bod, waarbij kinderen zelf op zoek gaan naar antwoorden en de wetenschap ontdekken.

Dit jaar zetten drie ambassadeurs zich in voor het festival: astronaut André Kuipers, presentator en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en bioloog Mátyás Bittenbinder.

Weekend van de Wetenschap sfeerbeeld

Onderzoek over beeldtaal: Hoe zeg jij iets met …

Elk jaar organiseert Weekend van de Wetenschap een publieksonderzoek om de grenzen van de wetenschap te verkennen. Dit jaar ligt de focus op beeldtaal en hoe mensen visuele informatie interpreteren. Zo geven gekleurde vlaggen op stranden aan hoe veilig het water is, maar blijkt uit eerder onderzoek dat het publiek deze vaak niet goed begrijpt waardoor hun veiligheid in gevaar kan komen.

Daarom wordt in dit onderzoek het ontwerp van de vlaggen niet alleen voor, maar ook door het publiek gemaakt. Deelnemers ontwerpen zelf de vlaggen door te kiezen uit verschillende kleuren, pictogrammen en kaders. Zo wordt onderzocht welke associaties tussen beeldtaal en betekenis met de leeftijd ontstaan en hoe de vlaggen eruit moeten zien zodat ze voor iedereen duidelijk zijn. De onderzoekers kijken niet alleen naar wat mensen kiezen, maar ook naar hoe snel ze dat doen, wat inzicht geeft in de sterkte van hun associaties.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op hoezegjijietsmet.nl

Reactie, vraag of suggestie?

Denk mee, doe mee en deel met ons!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?